De werking en geschiedenis van de UTP kabel

Eigenlijk is UTP kabel een term die in de volksmond gebruikt wordt voor een netwerkkabel. Netwerkkabel is weer een variant van een twisted pair, oftewel getwist paar, kabel. Een getwist paar zijn twee signaaladers waar een gelijk, maar tegengesteld, signaal overheen gaat. Deze techniek zorgt er voor dat storing veroorzaakt door externe stortingsbronnen, veel minder invloed krijgt.

Werking van getwist paar

In een notendop en sterk vereenvoudigd werkt dat als volgt. Stel je een signaal van “4” wilt versturen over een UTP kabel. Het ene adertje van het paar draagt dan het signaal zoals je het wilt versturen, dus 4. Het andere adertje draagt hetzelfde, maar dan tegengestelde, signaal. In dat voorbeeld is dat dan -4. Het ontvangende apparaat ontvangt dan een signaal dat 8 uit elkaar ligt. Dat wordt door 2 gedeeld. 8/2=4.

Stel dat het getwiste paar langs een storingsbron loopt. Deze storingsbron verstoort het signaal. Als gevolg is het signaal met 1 verhoogd. De ene ader draagt nu 5, de andere -3. Het ontvangende apparaat kan deze storing corrigeren. Het verschil tussen de twee signalen is 8. 8/2= 4. Hij registreert het ontvangen signaal nu als 4.

Hieronder een afbeelding van Wikipedia over hoe dat er uit ziet. De verstoring is het rode stukje. Omdat de ‘positieve’ en de ‘negatieve’ ader evenveel verstoord worden, wordt de storing effectief teniet gedaan.

DiffSignaling

Geschiedenis van UTP kabel

De oorsprong van de techniek achter deze kabels ligt bij de telefoonkabels in de 19e eeuw. Eerst werden er enkele kabels gebruikt om de telefoonlijnen aan te leggen. Toen er rond 1880 electrische trams gingen rijden in de steden, stapten de telefoonmaatschappijen over op gebalanceerde (= dubbele) kabels. Dat ging de storing die veroorzaakt werd door de trams tegen.

Toen daarna netstroom gebruikelijker werd, bleek deze maatregel onvoldoende. De stroomkabels werden namelijk op dezelfde palen als de telefoonkabels gemonteerd en zorgden dus voor storing op de telefoonlijn. De ingenieurs van de telefoonmaatschappijen bedachten daarom een nieuwe methode om de storing tegen te gaan. Ze draaiden de telefoonkabels om, boven op de telefoonpaal. Zie dit plaatje:

Wire_Transposition.svg

Dit is eigenlijk de eerste vorm van een getwist paar. De telefoonkabels werden tussen de 4 en 6 keer per kilometer getwist.

Alexander Graham Bell is de uitvinder van de getwiste paar kabel. Hij vond dat uit in 1881.

Een UTP kabel is veel vaker getwist dan de oude telefoonkabels. De aders zijn dan meer dan honderd keren per meter getwist.

Andere methoden om storing tegen te gaan op UTP kabel

De getwiste paren werken maar tot bepaalde mate van storing. Op gegeven moment kan een storing niet meer gecompenseerd worden door het ontvangende apparaat. Er moeten dan extra maatregelen genomen worden om de storing tegen te gaan. Een heel effectieve methode is de kabel afschermen. Strikt genomen spreek je bij een afgeschermde kabel niet meer over een UTP kabel. UTP betekent namelijk Unschielded Twisted Pair, oftewel niet-afgeschermd getwist paar. Een met aluminium folie afgeschermd getwist pair wordt aangeduid met FTP (Foiled Twisted Pair) of, als we het helemaal juist volgens de juiste terminologie aanduiden, F/UTP. Daarmee wordt aangeduid dat om alle getwiste paren gezamenlijk een aluminiumfolie zit, maar dat de getwiste paren niet individueel afgeschermd zijn. Je hebt bijvoorbeeld ook S/FTP kabel. Dat is een kabel waar elk getwist pair voorzien is van folieafscherming en alle paren gezamenlijk voorzien zijn van een koperen vlechtwerk.

Wil je meer weten over UTP kabel? Neem gerust contact op met Kabeltje.com!

Geplaatst in Technisch Getagd met ,
3 reacties op “De werking en geschiedenis van de UTP kabel
  1. H.Degen zegt:

    Ik weet niet precies welke reactie ik hierop moet geven.
    Aangezien ik leergierig ben, heb ik dit dan ook aandachtig gelezen en kan ik deze informatie enorm waarderen.

  2. Rens zegt:

    Vuile kanker jood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>