Dikte van luidsprekerkabels bepalen

Hoe bepaal je nou de juiste dikte van je luidsprekerkabel? Dat is een vraag die we vaak krijgen.

De kabeldikte van een kabel wordt altijd uitgedrukt in millimeter kwadraat, ofwel mm². Dit is de oppervlakte van de diameter van de geleider, meestal dus de koperdraad. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer vermogen de kabel kan transporteren. Maar te groot is ook weer niet best voor je geluidskwaliteit.

Op zich komt het niet zo heel nauw, maar voor diegene die het exact wilt weten heeft Popschool Maastricht een mooie calculator gemaakt om de minimale dikte van de kabel te berekenen. Mocht je nou niet zo technisch onderlegd zijn, dan is dit de vereenvoudigde versie. Tot lengtes van ongeveer 10 meter geldt;
Bij een vermogen tot 120 Watt is 1.5 mm² voldoende
Bij een vermogen tot 250 Watt is 2.5 mm² voldoende
Bij hogere vermogens 4 mm² of zelfs 6 mm².

Is de kabel langer dan 10 meter, pak dan voor de zekerheid een slag dikker.

Dan is er nog verschil in kwaliteit van de kabel zelf. Wij maken het onderscheid in deze kwaliteigsgroepen;
Budget luidsprekerkabel. Deze kabels hebben een ader van koper vermengd met aluminium, om hem goedkoper te maken. Deze kabels zijn prima geschikt voor een goedkoop home-cinema setje of voor de stereo van je zoon op zijn kamer.
Hifi kwaliteit luidsprekerkabel. Deze kabels zijn gemaakt van puur koper. Deze kabels zijn bedoelt voor als u “gewoon goede” luidsprekerkabels wilt hebben. Ze hebben geen extra features maar zijn in de basis prima kabels voor een gemiddelde hifi set of homecinema set.
High-end hifi kwaliteit luidsprekerkabel. Deze kabels zijn nog weer een stuk beter dan de gewone hifi kabels. Ze hebben bijvoorbeeld zilveraders tussen de koperaders zitten, voor een betere geleiding van de hoge tonen. Deze kabels zijn bedoelt voor de enthausiaste gebruiker.

Geplaatst in Audio, Technisch Getagd met , ,
24 reacties op “Dikte van luidsprekerkabels bepalen
 1. patrick zegt:

  hallo’

  ik heb een receiver met een vermogen van 125 watt, en wil kabels door de muur heen trekken en denk dan ook wel meer als 15 meter nodig te hebben voor een speaker welke dikte speaker kabel moet ik dan hebben?

  Ik hoor het graag,

  Gr, Patrick

 2. Vandeberg zegt:

  Hoi Patrick,

  Volgens bovenstaande tabel ligt jouw receiver vermogen minimaal boven de 1.5 mm² grens. Bij ‘n lengte van 15 meter zou ik dus kiezen voor minimaal 2.5 mm².

  gr Kep

 3. Van zegt:

  Hallo,

  Ik heb de logitech Z-680 set met 5.1 speakers.
  Per speaker is de kabel 5 meter.
  Welk dikte moet ik gebruiken? Standaard inbegrepen is 0.75mm. Maar die is niet 5 meter lang.

  Kan ik gewoon de 1.5mm gebruiken of is dat teveel voor deze set?

  Groet,

  Van.

 4. de roock pedro zegt:

  ik heb een versterker home cinema een rx-357 ,graag had ik geweten welke dikte van luidspreker kabel ik nodig had het betreft om in mijn living te hangen?

  • Rapbid zegt:

   Afhankelijk van het vermogen heb je waarschijnlijk 2,5mm2 nodig; die dikte is in vrijwel alle situaties geschikt. 1,5mm2 gebruik je voor lichte satteliet speakertjes of 4mm2 voor zwaardere stereo zuilen.

 5. Jos zegt:

  Hallo, ik ben opzoek naar speakerkabel voor mijn home hifi. Er is zoveel verschil in speakerkabel dat ik er niet meer uit kom.
  kan iemand me een advies geven ik heb een zeer goede speakerset (Vifa Reference VR 5) en een reciever van 200 watt per kanaal de speakerkabel is voor de rearspeakers en deze moet een kabel van 18 meter per speaker hebben. welke speakerkabel adviseerd u mij?
  En waar is de speakerkabel betaalbaar?
  Vriendelijk bedankt
  Jos

 6. Armando zegt:

  Beste

  Ik heb speakerset logitech z906 5.1.
  per speaker is de wattage 67W
  En de sub is 165W

  Welke dikte heb ik precies nodig dat ik het beste geluid eruit kan halen.

  Mvg

  • Rapbid zegt:

   Hoi Armando,

   Een dikte van 2,5mm2 is ruim voldoende voor een vermogenvan 67W, je zou eventueel ook al met 1,5mm2 uit de voeten kunnen.

   • Oh, yeah, Bloggess told me that it’s all good in the hood now, ‘tween you and her. She sends her love. And appreciated the call.(I jest…that’s me, making fun and light when it’s uncomfortably too close to home.)We all just want to be with the cool kids. *sigh*Alexandra recently posted..

 7. Tom zegt:

  Beste

  momenteel werk ik aan een leefruimte verbouwing (nieuwe vloer en plaatsing centrale verwarming). Meteen maak ik ook gebruik van de gelegenheid om speakerkabel onder de vloer te leggen.

  De opstelling:
  Marantz MM7055 eindversterker (140W / kanaal dacht ik)
  Boston Acoustics vloerstaanders / bookshelves + center speaker

  Als ik het goed heb leg ik dus best 2.5mm2 naar de bookshelves die dienst doen als surround en de center speaker. Misschien 4mm2 (als dat nodig is) naar de vloerstaanders omdat die ook vaak in stereo staan? (installatie wordt 50/50 gebruikt voor film / muziek)

 8. Palush zegt:

  Hallo,
  Op zich duidelijke uitleg,kan ik wel wat mee..
  Maar, wat is er waar van de veelgehoorde kreet dat de kabels naar beide luidsprekers even lang moeten zijn ?
  H.Gr.
  Paulush..

  • Kabeltje Wouter zegt:

   Dat is in theorie wel het beste, al is de vraag in hoeverre je er iets van gaat merken als de ene kabel 3 meter is en de andere 4 meter.

   • Bert zegt:

    Speakerkabel lengte. Nu denk ik dat een meter korter of langer weinig uitmaakt, maar wel als we gaan spreken over langer dan een meter.
    Dit heeft te maken met de weerstand die de speaker ondervind en vind de ene speaker meer weerstand dan de ander, dan ga je dit ook merken in het geluidsbeeld, waardoor speakers niet meer gelijkwaardig klinken en dat wil je niet.

  • epo hmo zegt:

   Posted on May 15, 2012 at 9:34 pmWhat does the Ramban mean when he say’s lower yourself and G-d will lift you up?- Like a judge with an equal scale, when one stays humble and without pride hashem will take care of the rest and balance the scale?

 9. Steve zegt:

  Ik heb een LG HT762TZ, welke kabels voor de luidsprekers raad u mij aan?

  2 boxen heb ik op een afstand van +- 15 meter staan.

  Groet,
  Steve

  • Bert zegt:

   Konig Ofc (zuurstof vrij koperdraad) dit is een betaalbare en goede kabel.
   Ook als leek kan je goed het verschil horen tussen gewoon goedkoop speakerdraad en Ofc speakerdraad en moet je denken aan 2x 2.5 of 2x 1.5 aderig en dunner moet je eigenlijk niet willen gaan.

 10. Evan zegt:

  Ik heb even een vraagje.

  Ik ben in het bezit van een Kenwood versterker met 50 watt per kanaal, en een Bose Acoustimass 5 serie 3 luidsprekerset. Nu heb ik de satelietspeakes aan beugels aan de muren gehangen en de hele set aangesloten op goedkoop Praxis luidsprekerdraad voor 14 euro voor 20 meter met een dikte van 2.5 mm2. Nu is de afstand van de subwoofer naar de rechter satelietspeaker zo’n 3 meter en deze satelietspeaker klinkt mooi zuiver, maar de linker satelietspeaker heeft een kabel van ongeveer 10 meter naar de subwoofer maar deze speaker heeft aardig wat ruis/storing in de hoge tonen.

  Wat zou het probleem kunnen zijn en hoe zou ik het kunnen verhelpen? Als het aan de kabels zou liggen, wat voor (betere) kabels zouden jullie mij aanraden?

  Alvast bedankt! Evan

 11. Michael zegt:

  Goeiedag ik ga 2 woofers in mijn auto plaatsen die in de eerste instantie op 900watt rms perstuk gaan spelen en volgend jaar op 2kw welke draad dikte moet ik aan schaffen??

 12. Michael zegt:

  De boxen zijn earth quake en Ze staan bijde minder dan 3m van een versterker btw

 13. Stefan zegt:

  Ik heb 2 boxen 600 waat perstuk wat voor speakerdraad moet ik voor gebruiken want als ik mij volume hard zet slaat tie dood

  Gr stefan

 14. Jan zegt:

  Belangrijk bij de keuze van de kabel is dat dempingsfactor van versterker speaker combinatie groter is dan 50. Hoe je dit berekent zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Dempingsfactor_(luidspreker).

  Dus hoe lager de weerstand van je kabelen overgangsweerstanden bij de aansluitingen des te beter volgt de speaker de het geluidsignaal.

 15. Bert2004 zegt:

  Voor home cinema doeleinden is 2×1.5 prima kabel, waarom?
  Iedereen staart zich blind op lengte en wattage van de versterker, maar vergeten één ding, de achterluidsprekers zijn zo klein als het maar kan soms, met kleine drivers en daar hoeft je niet zonodig dik kabel aan te hangen. Geloof me1.5 is dik zat, je moet eens weten wat er voor dunne zooi bijgeleverd wordt om de set compleet te maken, staan er nu grote zuilluidsprekers dan is het wat anders.

 16. Dick Holsheimer zegt:

  Speakerkabel. Het laatste woord over dit onderwerp zal nooit geschreven worden!
  Wat is een goede kabel? Daar zijn de meningen zeer verdeeld over.
  Ls kabels zijn er van af een paar euro tot duizenden euro’s. Voor de gemiddelde “gebruiker” kun je volstaan met minder exclusief (duur) materiaal.
  Wat is belangrijk? De zuiverheid van koper of zilver, de diameter en de lengte.
  Heb je een zware versterker met dito speakers? Ga dan niet naar de bouwmarkt maar naar een hifi zaak. Voor 4 € de meter verkopen zij al tof spul. Leg daar uit wat je hebt aan apparatuur. Er komt dan best een goed advies!
  Zelf heb ik kabels van Audioquest. Deze leveren top spul tegen redelijk prijzen!
  Neem maar van mij aan dat een kabeltje van 1.5mm heel erg krap is. Ok als je geen vergelijk hebt lijkt het best te klinken. Vervang deze kabel voor een iets betere (b.v. Audioquest SliP 14/2) en hoor het verschil! Ik zelf ben lang bezig geweest met de kabels en denk nu de juiste voor mijn installatie te hebben gevonden.
  Frontspeakers (Dali Rubicon 8) – Audioquest Rocket 33 biwire. Surround speakers (PMC DB1) Audioquest SLiP 14/2! Subwoofer (Klipsch) Audioquest Irish Red.
  En……..? Het klinkt zoals het hoort. Zuiver, strak. Alsof de artiets in je kamer staat!
  Oh ja, mijn versterker? Marantz SR 7011.
  NOG EEN TIP: met een goedkope versterker met weinig watts blaas je dure (zware) speakers zo op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>