Flexibele opbouw vs. vaste opbouw in netwerkkabels

Bij de opbouw van een netwerkkabel zijn er twee smaken om uit te kiezen. Het is niet altijd even duidelijk wat het verschil er in is, vanwege de in de ogen van de leek “misleidende” termen. Er is namelijk keuze tussen een vaste of flexibele opbouw. In tegenstelling tot wat men soms denkt, slaat flexibel niet op de buigzaamheid van de kabel.

Een netwerkkabel bestaat uit 8 aders, meestal van koper. De opbouw van de kabel slaat op hoe zo’n ader gemaakt is.

Flexibele opbouw
Bij een flexibele opbouw bestaat elke ader uit meerdere fijne (koper) adertjes. Dit is handig voor als er een plug aangezet moet worden. Als je een plug aanknijpt, snijdt er namelijk een pin in de kabel. Bij een flexibele opbouw is de connectie van deze pin beter. Flexibele opbouw wordt in het Engels ook wel stranded genoemd.
Toepassing: Bij het maken van patchkabels, voor het aanzetten van een RJ45 plug.

Vaste opbouw
Bij een vaste opbouw bestaat elke ader uit 1 enkele (koper) ader. ┬áDat is handig voor als de kabel gemonteerd wordt in terminals van bijvoorbeeld wandcontactdozen. Je kan de ader dan strippen en vastschroeven in de terminal. Omdat je 1 koper ader vast schroeft heb je niet te maken met “haartjes” die niet goed in de terminal zitten. Overigens kan je ook prima op een kabel met vaste opbouw een RJ45 plug monteren. Dit zou op zich geen problemen moeten geven. Vaste opbouw wordt in het Engels ook wel solid genoemd.
Toepassing: bij het monteren in een terminal of wandcontactdoos, voor vaste installatie.

Geplaatst in Technisch Getagd met , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>